Mevlid Kandilinin Önemi


Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in dünyaya teşrif ettiği gecedir. Bu gece, İslam aleminin en mübarek ve en sevinçli gecelerinden biridir. Bu gece, Allah’ın rahmet, mağfiret ve bereketinin bolca indiği, duaların kabul olduğu, günahların bağışlandığı bir gecedir. Bu gece, peygamber sevgisini, ümmet bilincini ve İslam kardeşliğini yeniden canlandırmak için bir fırsattır.


Mevlid Kandili’nden bir ders çıkarmak isteyen bir müslüman, öncelikle Peygamber Efendimiz’in hayatını, sünnetini, ahlakını ve davetini öğrenmeye çalışmalıdır. O’nun nasıl bir insan olduğunu, nasıl bir peygamber olduğunu, nasıl bir örnek olduğunu bilmeli ve ona uygun yaşamaya gayret etmelidir. O’nun doğduğu geceye saygı duymalı ve onun doğumunu kutlamalıdır.


Mevlid Kandili’ni nasıl geçirmeliyiz? Bu günü ibadetle, zikirle, dua ile, salavat ile, Kur’an okuyarak ve dinleyerek geçirmeliyiz. Bu günü ailemizle, dostlarımızla, komşularımızla ve kardeşlerimizle paylaşmalıyız. Bu günü hayır işleyerek, sadaka vererek, yetimleri sevindirerek geçirmeliyiz. Bu günü günahlardan uzak durarak, tövbe ederek, istiğfar ederek geçirmeliyiz.


Mevlid Kandili’nde yapılması gereken ibadetler nelerdir? Bu geceye özel bir namaz veya ibadet yoktur. Ancak bu geceyi değerlendirmek için nafile namaz kılmak, Kur’an okumak ve dinlemek, salavat getirmek, dua etmek ve mevlid okumak güzel ibadetlerdir. Ayrıca bu gece camilere giderek veya evlerde toplanarak Peygamber Efendimiz’in hayatını anlatan sohbetlere katılmak da güzel bir ibadettir.